Hereford Klubb SYDs Sommarmöte

Vi har glädjen att välkomna Er till oss på Stendala Hereford i samband med Hereford Klubb Syds Sommarmöte lördagen den 12 augusti.

Kaffet kommer stå framdukat från halv tio (09.30), Vi tittar på våra djur samtidigt som vi tar en förmiddagsfika.

Vi drar vidare mot Onslunda Hereford för att inta en fältmässig lunch kockan ett (13.00). Vi tittat på deras nybyggda stall, håller det obligatoriska årsmötet och sedan ägnar vi eftermiddagen åt att titta på Hereford djuren på Onslunda.

alla hälsas hjärtligt välkomna!

 

Valborgsmässoafton

Sist jag skrev var på vårdagjämningen och jag trodde då att våren kommer nu, men här är det kallare och blåsigare än någonsin. Tror som många andra i min närhet att detta är den kallaste våren i mannaminne……

Nåväl, har lagt in de sista kalvarna för säsongen, eller….. det kan vara så att det kommer en kalv till framåt sommaren…1193 gick i brunst och Endure var mycket intresserad. 1193 borde kalvat senast i mars, men någon har hänt på vägen… så vi får se tiden an.

Ja ja borde tagit fler foto men det kommer så småningom när/om det blir varmare….

Är du på jakt efter betesdjur, vi har till salu!! Välj själv vilket/vilka djur du vill köpa!

Tjurkalvarna börjar arta sig, kolla in redan nu och boka Din avelstjur inför nästa säsong.

 

Vårdagjämning

20 mars har vi kommit till, vi öppnade idag så kossorna kunde gå ut i hagen, alla såg mycket nöjda ut, fast det inte finns mycket gräs…..

Vi har också fått 30 kalvar hittills, väntar fortfarande på några till, liksom våren är det lite trögt, för min del kunde det gärna varit färdig kalvat nu!

Alla nya kalvar är nu inlagda, har inte hunnit fotografera som jag borde , så det fattas lite foto på kalvarna, men vi kommer snart i kapp, eller….

Hur blev slutresultatet av vår seminering våren 2022?

Här kommer lite info om hur vi lyckades med vår seminering inför denna säsong, såklart är info som måste tas med en nypa salt och ni har säkert bättre resultat i Era besättningar.

Vi har seminerat 23 kor med 28 doser och det har blivit 15 stycken kalvar, det ger en dräktighet på 65% och 1,86 doser /kalv.

Vilka tjurar har haft bäst utdelning hos oss, resultat kommer nedan på de tjurar vi använt;

50 % dräktighet på tjurarna MVP (4 doser 2 kalvar), Moeskear Crossfire (4 doser 2 kalvar), Moeskear Waterloo (4 doser 2 kalvar)

75 % dräktighet på tjuren Moskear Packman (4 doser 3 kalvar)

100 % dräktighet på Ingemans av Ingemanstorp, (5 doser 5 kalvar)

25 % dräktighet på  Wandil, (5 doser 1 kalv), och det var nog bra för den kalven var alldeles för stor, kan förstå att Wandil’s FIX rasat från 112 till 90!

Vi använde även 1 dos Dalle och 1 dos Janne men ingen av dessa resulterade i någon kalv.

Såklart beror resultatet på hur bra vi skött brunstpassningen, och här ser vi nu att vi måste bli bättre….

Nya kalvar

Fyller på efterhand med nya tjur och kvigkalvar på hemsidan, har även lyckats fotografera ett par kalvar, men här behöver jag skärpa mig.

Kalvningarna rullar nu på  för fullt, vi har några semin kalvar kvar innan det är dax att summera hur vi lyckats med våra semineringar.

Kalvningstiden är kommen

Nu börjar de komma de första kalvarna för denna säsongen. Vi har många kalvar som får intressanta fäder, semintjurarna vi använt i år är, MVP, Crossfire, Packman och Waterloo, har även använt de Svenska semintjurarna Wandil och Kubik (Ingemans). Spännande att se hur kalvarna efter dessa fäder kommer se ut. De första kalvarna har redan kommit, de är efter MVP och Crossfire. Vi har såklart kvar vår stamtjur Endure av Stendala som kommer att stå som fader för merparten av kalvarna, men de kommer först senare. Vi brukar seminera ca 1 månad innan vi släpper till tjuren , vilket såklart gör att seminkalvarna kommer först på säsongen

Lägger in en bild på en av förra årets pigga kalvar, bilder på årets kalvar kommer lite senare…

Vinterutfodring

Vi har fått lite vinter på Österlen, kallt och lite snö. Perfekt att utfodra kossorna på vallen, och samtidigt gödsla på densamma, slipper arbete med att skrapa plattan på deras normala utfodringsplats. Dessutom rent och snyggt foderbord, ja det är klart nog skiter de en del i ensilaget så en del går till spillo, man kan inte få allt.

Nu är kalvningssäsongen i antågande, först kommer de som blivit seminerade. Vi kommer förhoppningsvis få intressanta kalvar efter MVP, Packman, Crossfire, Waterloo, Wandil och Kubik (Ingemans). Efter vår tjur Endure av Stendala kommer det först kalvar sedan vi passerat halva januari. Spännande tid framför oss när kalvarna börjar göra entre’