Hur blev slutresultatet av vår seminering våren 2022?

Här kommer lite info om hur vi lyckades med vår seminering inför denna säsong, såklart är info som måste tas med en nypa salt och ni har säkert bättre resultat i Era besättningar.

Vi har seminerat 23 kor med 28 doser och det har blivit 15 stycken kalvar, det ger en dräktighet på 65% och 1,86 doser /kalv.

Vilka tjurar har haft bäst utdelning hos oss, resultat kommer nedan på de tjurar vi använt;

50 % dräktighet på tjurarna MVP (4 doser 2 kalvar), Moeskear Crossfire (4 doser 2 kalvar), Moeskear Waterloo (4 doser 2 kalvar)

75 % dräktighet på tjuren Moskear Packman (4 doser 3 kalvar)

100 % dräktighet på Ingemans av Ingemanstorp, (5 doser 5 kalvar)

25 % dräktighet på  Wandil, (5 doser 1 kalv), och det var nog bra för den kalven var alldeles för stor, kan förstå att Wandil’s FIX rasat från 112 till 90!

Vi använde även 1 dos Dalle och 1 dos Janne men ingen av dessa resulterade i någon kalv.

Såklart beror resultatet på hur bra vi skött brunstpassningen, och här ser vi nu att vi måste bli bättre….

Nya kalvar

Fyller på efterhand med nya tjur och kvigkalvar på hemsidan, har även lyckats fotografera ett par kalvar, men här behöver jag skärpa mig.

Kalvningarna rullar nu på  för fullt, vi har några semin kalvar kvar innan det är dax att summera hur vi lyckats med våra semineringar.

Kalvningstiden är kommen

Nu börjar de komma de första kalvarna för denna säsongen. Vi har många kalvar som får intressanta fäder, semintjurarna vi använt i år är, MVP, Crossfire, Packman och Waterloo, har även använt de Svenska semintjurarna Wandil och Kubik (Ingemans). Spännande att se hur kalvarna efter dessa fäder kommer se ut. De första kalvarna har redan kommit, de är efter MVP och Crossfire. Vi har såklart kvar vår stamtjur Endure av Stendala som kommer att stå som fader för merparten av kalvarna, men de kommer först senare. Vi brukar seminera ca 1 månad innan vi släpper till tjuren , vilket såklart gör att seminkalvarna kommer först på säsongen

Lägger in en bild på en av förra årets pigga kalvar, bilder på årets kalvar kommer lite senare…

Vinterutfodring

Vi har fått lite vinter på Österlen, kallt och lite snö. Perfekt att utfodra kossorna på vallen, och samtidigt gödsla på densamma, slipper arbete med att skrapa plattan på deras normala utfodringsplats. Dessutom rent och snyggt foderbord, ja det är klart nog skiter de en del i ensilaget så en del går till spillo, man kan inte få allt.

Nu är kalvningssäsongen i antågande, först kommer de som blivit seminerade. Vi kommer förhoppningsvis få intressanta kalvar efter MVP, Packman, Crossfire, Waterloo, Wandil och Kubik (Ingemans). Efter vår tjur Endure av Stendala kommer det först kalvar sedan vi passerat halva januari. Spännande tid framför oss när kalvarna börjar göra entre’

Nästa säsong

I går hittade 1214, respektive 7228, sina nya ägare, vi önskar lycka till Åkarpsdals Hereford!

Nu är det dax att kolla in och bestämma vad ni vill köpa från oss på Stendala. En riktigt bra tjurkalv finns tillgänglig inför betäckningssäsongen 2023, finns även flera bra kvigkalvar att välja bland!

Nu rör det på sig…..

Nu börjar det hända grejer på Stendala, alla kalvar inne och de börjar hitta till sina nya ägare.

Idag åkte 1210 Stendala Nancy och 7238 Tomas av Stendala till Östergötland. Vi önskar de nya ägarna, Lasse o Maria, lycka till.

I kväll hämtar vi gäster från USA som skall titta på våra djur och även några andra besättningar i närområdet. Sedan drar vi tillsammans mot Europakonferensen i Vichy Frankrike. Vi kör ner via Danmark och passar på att besöka besättningar även där, spännande.

Nu tar det på våra tjurkalvar, vi har en riktig godbit kvar, vänta inte för länge om ni behöver en ny tjur att använda till våren…..

Nu närmar sig hösten…..

Det har hänt en del sedan sist, tagit ifrån alla tjurkalvar utom den som är född senast, samt även tagit ifrån 4 kvigkalvar. Vi har samtidigt skickat 8 kor/ungkor/kvigor till slakt. Som alltid på hösten så gäller det att gallra hårdare än man egentligen vill, detta för att om möjligt spetsa till gruppen som får finnas kvar. Det blir ingen prövningskalv från Stendala i år, trots tidigt inskick av hårprov för att fastställa härstamning med mera, så har resultaten inte varit klara vid insättning och vi valde då att inte sätta in, minsta lilla detalj kan i slutändan avgöra om det blir en lyckad prövning. Nåja det kommer fler år så det är inget att gråta över. Finns i stället fler tjurkalvar för den som är på jakt efter ny avelstjur, kolla in på vår sida om tjurkalvar och tinga din tjurkalv redan nu!

Vi kommer slakta två djur,  som kommer säljas som köttlådor, hör av Er om ni skall vara med! Slakten kommer troligen ske så att lådorna är tillgängliga från senare delen av september.

Kossorna och kalvarna som är kvar ute får nu beta återväxten på vallarna, betet på naturbetesmarkerna sinar pga den torka som vi haft. Kossorna klagar inte vallen har gott om mumsig rödklöver för dem att tugga i sig.